1,5 jaar bloggen – Persoonlijke update + samenwerkingen (TEA!)

Ik zit nu iets langer dan 2 jaar op Instagram en ben inmiddels 1,5 jaar aan het bloggen, dus ik vond het wel tijd voor een update! In deze blog vertel ik jullie wat er allemaal sindsdien is veranderd, de TEA over samenwerkingen en mijn meest gelezen blogposts.

Persoonlijk (it’s a lot)

Op persoonlijk vlak is er veeeel gebeurd in de tussentijd. Toen ik met mijn blog begon (eind 2019) was ik net met de afstudeerstage van mijn master bij Scholieren.com begonnen en woonde ik nog met mijn vriend in Arnhem. Eén van mijn eerste blogposts was dan ook deze waarin ik mijn favoriete boeken- en bierplekken in Arnhem deel. Op het einde van mijn stage (februari/maart 2020) werd helaas mijn vader heel erg ziek en deelde ik deze blog, die ook meteen één van mijn meest gelezen blogposts ooit werd. Dat was fijn, want mama en ik hoefden zo geen mensen op de hoogte te stellen/te bellen terwijl papa in coma lag. Gelukkig kwam hij eruit en gaat het nu weer goed met hem (hij is wel nog steeds aan het revalideren). Ondanks alles studeerde ik door en begon ik in maart ook aan mijn scriptie, die ik in juli succesvol afrondde, waarbij ik mijn master Onderwijskunde had gehaald! Helaas was de uitreiking summier en erg saai, maar ach. In deze tijd werkte ik op zaterdagen bij de boekhandel en tijdens mijn master als mentor van eerstejaars, maar na mijn afstuderen ben ik hiermee gestopt.

In de zomer van 2020 was ik erg zoekende naar wat ik wilde en besloot ik een soort ‘tussenjaar’ te nemen (de situatie was natuurlijk erg raar door corona), en aangezien ik bij het jongerenpanel van de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken zat stuitte ik op een vacature bij een bibliotheek voor maar 24 uur per week, en dat leek me een ideale optie voor tussendoor. Ik solliciteerde en werd het helaas niet, maar ze wilde me toch wel graag nogmaals zien. Door een gekke samenloop van omstandigheden kwam ik terecht bij de bibliotheek in Veghel in mijn huidige rol als jongerenspecialist, waar ik nu met plezier 32 uur per week werk. Daarnaast werk ik op mijn zaterdagen nog bij Boekhandel Maashorst. Omgeven door boeken, dus.

Naast mijn ‘gewone’ werk geef ik soms ook particuliere bierproeverijen, heb ik natuurlijk mijn Instagram en blog, blog ik voor Mikkeller en Fantasywereld en schrijf ik recensies voor de Boekenkrant. Ook schrijf ik, tot mijn trots, soms ook ‘freelance’ blogs zoals deze voor brouwerij ’t Uiltje. Living my best life!

Samenwerkingen (TEA!)

In de twee jaar dat ik nu blog en Instagram doe heb ik al een hoop samenwerkingen mogen doen, waar ik enorm dankbaar voor ben! Deze samenwerkingen werken vaak zo dat ik iets ontvang (bier van een brouwerij, een boek van een uitgeverij of een bordspel van een distributeur) en ik er dan een post over maak/mijn ongezouten mening over geef. Dat laatste noem ik ook altijd als vereiste, waardoor sommige brouwerijen of uitgeverijen afhaken. Dit is jammer, maar helaas. Ik wil wel authentiek blijven.

Gelukkig zijn er genoeg brouwerijen, bierwinkels, uitgeverijen en bordspellendistributeurs die dat helemaal niet erg vinden, waardoor ik met veel een langdurige samenwerking heb, denk aan uitgeverij de Fontein, Zomer & Keuning, Sori Brewing, Beerwulf en Beyond Beer (en veel meer leuke bedrijven). Soms willen zij inzicht in hoeveel zo’n promotie nu doet, en wordt er een kortingscode gegeven aan mijn volgers (denk aan mijn artikel met bierige kortingscodes, wat één van mijn meest gelezen artikelen ooit is, haha). Hier verdien ik zelf niks aan. Sterker nog, ik gebruik ze vaak zelf!

Soms ontvang ik een ‘tegoed’, zoals bij mijn blog voor Uiltje (waarbij ik een bepaald bedrag uit mocht geven aan bier op hun website in ruil voor de blog die ik voor hen schreef) of bij mijn samenwerking met Biercheque, wat overigens ook erg leuk was. In beide gevallen kun je goed merken of ik iets gekregen heb of zelf gekocht. Op mijn Instagram bedank ik de uitgeverij/brouwerij etc. en staat in de hashtags #gifted en #gekregen, en op mijn blog geef ik het ook altijd aan.

De laatste tijd heb ik soms betaalde samenwerkingen, maar ik merk dat ik me hier nog even goed in moet verdiepen. Hier komt dan ook meteen de TEA! Ik heb namelijk, met sommige bedrijven, niet zo’n goede ervaringen met affilate marketing. Hierbij biedt een merk je een kortingscode of eigen linkje aan, en als je volgers iets bestellen met die kortingscode/link, ontvang je daar een percentage van. Je moet er dan alleen wel zeker van zijn dat je daar inzicht in hebt, want bij een aantal bedrijven (lees: 3) heb ik mijn best gedaan het product/dienst te promoten, maar had ik totaal geen inzicht in wat het opbracht. Hierdoor werd gezegd dat er niets werd besteld, jammer maar helaas, maar ik wist persoonlijk (van berichten van volgers en zelfs een keer door mijn vader die met de link had besteld) dat dat niet zo was. Jammer dat bedrijven zo met vertrouwen omgaan, maar ach, niks aan te doen. Ik hou geen grudges en denk dan maar dat ze het doen met een goede reden.

Gelukkig heb ik met andere bedrijven (o.a. Bol en Beerware) wel een samenwerking waarbij je precies kan zien wat er achter de schermen gebeurd. Mocht je je afvragen wat ik aan geld heb verdient met mijn blog en Instagram in die twee jaar, dan is dat tot op de cent af 27 euro. Rijk word ik er dus niet van. Maar je krijgt er een hoop andere leuke dingen voor terug! Zo mocht ik te gast zijn in de podcast Fuck Wijn, heb ik voor mijn werk een bier- en boekproeverij mogen geven en mocht ik mijn eigen bier brouwen bij Muifel. En dat is priceless.

Meest gelezen blogposts (bier blijkbaar?)

Dan mijn meest gelezen blogposts! Dat vond ik heel leuk om even terug te zoeken. Mijn meest gelezen blogposts hebben allemaal met bier te maken, op de persoonlijke blogposts over mijn vader na. Die heb ik even buiten beschouwing gelaten, dus hierbij mijn top 5 meest gelezen blogposts!

  1. Bieradventkalenders 2020 – 5678 views (ik maak er dit jaar weer één!)
  2. COVID-19 bier- en brouwerijacties – 2398 views (niet meer up-to-date nu, natuurlijk)
  3. Bierige kortingscodes – 1877 views (up-to-date!)
  4. Bierabonnenten op een rijtje – 1856 views
  5. Een dag als bierbrouwer bij Muifel – 962 views

Is er nog iets dat jullie van mij willen weten? Ik wil heel open zijn in de reacties (over samenwerkingen, geld etc.) dus let me know! Je mag me natuurlijk ook altijd een DM sturen op mijn Instagram.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: