Boeiend en spannend tot de laatste bladzijde

Familie liegt nooit van Karen McManus
Vertaald door: Willeke Lempens
Genre: YA-thriller
Uitgever: Van Goor (Best of YA)
Prijs: 19,99

Karen McManus is voor jongvolwassenen misschien wel wat Agathie Christie is voor volwassenen: Een koningin van spannende verhalen en plotwendingen. Haar nieuwste boek, Familie liegt nooit zorgt dan ook voor hoge verwachtingen voor mij, na mijn lovende recensies over Eén van ons liegt en Twee kunnen een geheim bewaren. Beviel deze mij net zo goed?

Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig. Hun ouders zijn het over één ding eens: niet gaan is geen optie. Dit zou de kans kunnen zijn om weer bij hun grootmoeder in de gunst te komen. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus en duister het verleden van hun familie is. De hele Story-familie heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven is nog niet voorbij – en deze zomer zullen Jonah, Milly en Aubrey de gruwelijke waarheid ontdekken.

De schrijfstijl is weer helemaal wat je gewend bent van Karen McManus: Vlot, makkelijk, en het zorgt ervoor dat je aan één ruk door blijft lezen. Niet alleen de schrijfstijl zorgt hiervoor, maar ook de plot. Het verhaal wordt geschreven vanuit 4 perspectieven, namelijk die van Milly, Aubrey en Jonah, maar ook vanuit het perspectief van de moeder van Milly, Allison, ongeveer 25 jaar geleden. Naast de gebeurtenissen die er op het moment op het eiland afspelen ben je dus ook constant aan het bedenken wat er 25 jaar geleden is gebeurd, en stukje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar. Het enige wat een beetje onduidelijk en ongeloofwaardig blijft, zijn de beweegredenen van de personages in het verleden. Waarom doen Anders en Adam zoals zij doen? Het begrip blijft daar wat ver te zoeken.

McManus houdt ook haar titel hoog op het gebied van plotwendingen. Niet alleen op het einde, maar door het verhaal heen ontrafelen zich de geheimen van de familie en is niets wat het lijkt. Dit zorgt ervoor dat je telkens achterdochtig door blijft lezen. De ontknopingen, die meestal aan het einde van de hoofdstukken plaatsvinden, zorgen daar ook voor. Dat maakt het zo verslavend: Wil je meer over de plotwending bij één personage weten, moet je vanzelfsprekend eerst de perspectieven van de andere personages lezen.

Ik kan niet anders dan vol lof spreken over het nieuwe boek van deze schrijfster. Enkel bij de terugblikken heeft ze misschien een steekje laten vallen, maar verder is Familie liegt nooit perfect uitgewerkt. Haar nieuwe boek is weer een heerlijke whodunnit die spannend en boeiend is tot de laatste bladzijde.

Waardering: 4 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: