Politiek machtsspelletje met een romantische twist

De Gevallen Koning door Holly Black (Elfhame #2)
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Prijs: 20,-

Ik ben heel verheugd dat ik één van de ambassadeurs ben van de Elfhame trilogie, waarvan ik vandaag het tweede deel ga bespreken. Allereerst moet ik even melden dat dit deel er net zo prachtig uitziet als deel één, De Wrede Prins, maar waar die gouden bladranden had, zijn deze zilver. Ik heb al eerder een Gevallen Koning booktag gedaan, dus als je die gemist heb, klik dan even hier, maar als je benieuwd bent naar mijn recensie, lees dan vooral verder!

Deze recensie kan spoilers bevatten over deel één van de Elfhame-trilogie, De Wrede Prins.

Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen. Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij.

Het boek gaat dus ongeveer verder waar deel 1 is geëindigd: Jude is nu 5 maanden de hofmeester van Cardan en probeert op politiek gebied haar positie (en die van Cardan) veilig te stellen, maar dat valt niet mee. Ook krijgt ze al snel te horen dat iemand haar gaat verraden, dus staat zij, maar ook jij als lezer, constant op scherp wie dat dan zou kunnen zijn.

Anders dan de Wrede Prins, is dit deel heel politiek. Tot op ongeveer tweederde van het boek gebeurt er niet veel qua actie, maar krijg je wel een hoop inzicht in de personages en politieke machtsspelletjes die er gespeeld worden. Dit zorgde er soms voor dat het geheel wat ingewikkeld, maar niet per se langdradig werd. Ik had echter een lijstje met namen in het begin wel fijn gevonden, omdat ik nu bij sommige mensen lang moest denken wie het ook alweer waren.

Ondanks dat er niet veel gebeurt in dit deel, is het een goede aanloop naar het laatste boek in de trilogie én merk je dat de personages zich aan het ontwikkelen zijn. Niet alleen Jude, die nog steeds heel badass is, maar nu ook haar zwakke kanten laat zien, maar vooral Cardan laat zich van een hele andere kant zien. Dat heeft Black geweldig gedaan.

‘Ik wil een soort reactie ervaren. Ik wil beven of misselijk zijn. Ik wil degene zijn die moet huilen. Ik wil ieder ander dan mezelf zijn, die om zich heen kijkt om er zeker van te zijn dat niemand het heeft gezien, die haar mes schoonveegt aan de aarde, haar hand aan zijn kleding afveegt en dan maakt dat ze wegkomt voor de wachters komen.’

Al met al was De Gevallen Koning een geheel van politieke machtspelletjes en sterke karakterontwikkeling met een romantische twist. Hier en daar werd het wat langdradig en ingewikkeld met de verschillende namen, maar als je eenmaal in het verhaal zit (zeker na de eerste helft) zul je niet kunnen stoppen met lezen. Waar blijft deel 3?!

Waardering: 4 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Eén opmerking over 'Politiek machtsspelletje met een romantische twist'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: