Historische fantasy om nooit meer te vergeten

Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue van V.E. Schwab
Vertaald door: Merel Leene
Genre: Fantasy
Uitgever: Boekerij
Prijs: 24,99 (hardcover, limited edition)

Iedereen die een beetje thuis is in de wereld van fantasy, heeft gehoord van V.E. (of Victoria) Schwab, auteur van onder andere Schemering-serie. Onlangs kondigde Boekerij aan dat zij dit boek in het Nederlands gingen uitgeven, vertaald door (topvertaalster) Merel Leene. Ik stond al te springen toen ik dit nieuws hoorde, en nog meer toen ik werd uitgenodigd om mee te doen aan de blogtour. En dan ook nog vandaag, 19 januari, de dag dat het boek in de (online) schappen ligt!

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Het boek wordt geschreven vanuit twee perspectieven, in de derde persoon. Dat van Adeline en dat van Henry. In het personage van Adeline vind je een soort Belle, een vrijgevochten meid die zich niet wil laten binden aan een man. Tegen de achtergrond van een klein Frans dorpje lijkt het begin enorm veel op een duistere hertelling van Belle en het Beest. Henry is een lieve, rustige jongen met een donker geheim. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten wordt het verhaal zo mogelijk nog interessanter.

‘Maar alle grote kunst heeft een prijs.’ Hij wendt zijn gezicht af. ‘Dat zou jij moeten weten. Tenslotte zijn we alle twee op onze eigen manier begunstigers van de kunst.’

‘Ik lijk in niets op jou,’ zegt ze, maar in de woorden zit weinig venijn. ‘Ik ben een muze en jij bent een dief.’

Vanzelfsprekend leeft Adaline lang, waardoor je met haar perspectief sprongen in tijd en plaatsen meemaakt: Van het Franse platteland van de 18e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog, het komt allemaal aan bod. Zij ziet een heleboel plekken en maakt een hoop mee, waar Henry op één plek blijft, maar wel een diversiteit aan mensen leert kennen. Hij is zelf iemand die valt op iemands persoonlijkheid in plaats van uiterlijk (panseksueel), maar bi- en homoseksualiteit spelen ook een rol in het verhaal. Schwab integreert het allemaal op een prachtige manier waardoor het aanvoelt als het nieuwe normaal in plaats van iets wat de hoofdrol moet spelen in het verhaal.

Dat het boek meer dan 500 pagina’s bevat heb je helemaal niet door. De thematiek is reuze, van suïcide tot homoseksualiteit, van verloren familie tot nieuwe liefde en van oorlog tot eenzaamheid, dit boek heeft het allemaal. Door de sprongen in tijd en plaatsen ben je telkens benieuwd wat er gaat gebeuren en ondanks dat het verhaal niet per se vrolijk is, laat het je met een voldaan gevoel achter. Daarnaast is de schrijfstijl van Schwab beeldend, vol gevoel en kleur. Wát een klapper om 2021 mee te openen. Ik kan niet veel meer zeggen dan ‘wauw’.

Waardering: 4.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen, het is een limited edition, dus je moet er wel snel bij zijn. Hoewel de tweede druk ook prachtig wordt, kan ik je vertellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: