Een levensecht mysterie met een harde kaft

De Erfenis (Hawthorne Mysterie #1) van Jennifer Lynn Barnes
Vertaald door: Elise Kuip
Genre: Young Adult
Uitgever: Blossom Books
Prijs: 19,99

Ik zag de prachtige kaft van De Erfenis al voorbij komen op Instagram, maar was heel verheugd toen ik een prachtig pakketje in de brievenbus vond. Hierin zaten munten, een kraskaart en… Het boek, een waar pareltje!

De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom.
Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Ik kan De Erfenis niet vergelijken met een ander boek dat ik ooit heb gelezen. Het is gewoon zó anders! Omdat het verhaal wordt geschreven vanuit Avery, die een grote som geld erft en in het Hawthorne-huis moet wonen en geen idee heeft waarom, weet je dat als lezer ook niet, en probeer je stap voor stap, door middel van gekke puzzels, het raadsel op te lossen. Hierdoor lijkt het alsof je deels in een Escape Room zit (zoals Avery) en deels alsof je een geestige contemporary-roman leest met een gezonde dosis romantiek. Niet te vergelijken met een ander boek, dus.

Het karakter Avery zelf is wellicht het enige minpuntje van het boek. Ze lijkt wat jong en heeft weinig complexe gedachten. Soms vraag je je zelfs af waarom ze dingen doet en zegt, en vooral waarom ze iedereen in vertrouwen neemt, terwijl duidelijk is dat ze weinig mensen kan en mag vertrouwen. Een verademing zijn echter de andere karakters, en dan vooral de Hawthorne-broers, die stuk voor stuk razend interessant zijn.

Het boek leest lekker door, dit komt mede door de ultrakorte hoofdstukken die ervoor zorgen dat je niet snel wilt stoppen (‘nog één hoofdstuk!’). De plot is top: Je duikt vanaf het begin recht in het verhaal en het bouwt zich echt op naar de ontrafeling van het mysterie, waar het echter niet helemaal mee eindigt.

De Erfenis is een uniek boek, onvergelijkbaar met elk ander boek in het genre. Hou je van Young Adult boeken en puzzelen, dan is dit absoluut een boek voor jou. Hier en daar is het een beetje kinderachtig en zijn de acties en dialogen van Avery wat onlogisch, maar dat mag de pret niet drukken. Door de korte hoofdstukken ben je er snel doorheen en het einde zorgt er absoluut voor dat je meer wilt van dit Hawthorne-mysterie.

Waardering: 3.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: