Een mismatch met de doelgroep

Bloed (Faerie 2) van Holly Black
Vertaald door:  Anne-Marieke Buijs
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Prijs: 20,-

Samen met Nathalie van BooksandSparkles, Joost van NerdyGeekyFanboy, Rosanna van TheQueenofGeek en Emmy van ZonenMaan ben ik ambassadeur van de Elfhame serie én de Modern Fearie Tales serie. Het tweede deel van deze serie is Bloed, met een andere hoofdpersoon en niet dezelfde verhaallijn als bij Water. Omdat ik Water niet geweldig vond, was ik benieuwd op Bloed me wel kon bekoren!

De zeventienjarige Valerie is haar leven zat en besluit van huis weg te lopen naar New York. Daar kan ze ontsnappen aan haar verleden en het leven dat haar heeft verraden. Vol hoop op een betere toekomst en met een nieuwe identiteit voegt ze zich bij een groep krakers die zich in het ondergrondse metrostelsel hebben verscholen. Maar Vals nieuwe vrienden hebben iets magisch. Wanneer een van hen haar weet over te halen om de schuilplaats van een mysterieus schepsel op te sporen, komt ze achter hun ware gezicht. Val zal verscheurd -worden tussen haar gloednieuwe affectie voor het eervolle wezen waarop ze moest jagen en haar angst voor de monsters waar haar vrienden langzaam in veranderen.

Bloed wordt geschreven vanuit Valerie, ofwel Val. Ze is niet de ik-persoon, maar haar gedachten en gesprekken zijn degenen die je volgt. Ze is een zeventienjarige tiener die al vrij vroeg in het verhaal erachter komt dat haar moeder en vriend iets hebben, en vlucht naar het straatleven. Hier wordt een hoop drugs gebruikt, gerookt en alcohol gedronken, maar vooral overleeft.

Mijn grootste probleem met dit verhaal, evenals met Water, was dat ik de doelgroep lastig in kon schatten. De schrijfstijl is niet ingewikkeld, het verhaal is kort en de plot erg simpel, maar de thema’s die erin voorkomen, en dan voornamelijk de verheerlijking van het gebruik van harddrugs, stond me enorm tegen. Daarnaast zitten er ook seksuele (en voornamelijk vrouwonvriendelijke) scènes in die ervoor zorgen dat ik me vaak afvroeg of dit soort thema’s wel geschikt waren voor dezelfde doelgroep als het plot en de schrijfstijl.

Het is ook lastig een band te krijgen met het hoofdpersonage Val, of met een ander personage in het boek. Ze zijn allemaal erg onsympathiek en hun acties worden weinig uitgelegd, evenals hun relaties onderling. Dat probleem had ik voornamelijk bij de vrienden die ze ontmoet bij het treinspoor.

Al met al was Bloed niet het verhaal waarop gehoopt had. Ondanks dat de plot interessanter wordt naarmate het boek vordert en de laatste 30 bladzijden echt interessant zijn (als ze meer in contact zijn met de Faerie), moest ik mezelf erdoorheen worstelen. De limited edition van Boekerij maakt gelukkig veel goed.

Waardering: 2 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: