Een dag als bierbrouwer bij Muifel

Afgelopen vrijdag kreeg ik de kans om iets heel gaafs te doen, namelijk bier brouwen! Een tijdje geleden vertelde ik jullie over mijn ervaringen met de eerste keer bier brouwen (spoiler: Het was moeilijker dan ik dacht) en door het goede contact met Anneke (die je misschien kent van haar Instagram burnout_beers) en Martin (eigenaar van de Muifel Brouwerij in Oss) werd ik uitgenodigd om een keer mee bier te brouwen in een echte brouwerij! Vandaag vertel ik jullie graag over mijn ervaringen.

De dag begon vroeg! Om 07:00 moesten Anneke en ik bij de Muifel brouwerij zijn om de mout te schroten. In dit proces wordt de mout geplet, zodat het zetmeel beter kan oplossen in het brouwwater (dat heb ik geleerd van de hoofdbrouwer, Willem-Jan). Wat was dit zwaar zeg! Anneke en ik hebben lopen hijgen en puffen, want die zakken die je ziet liggen (van 25 kilo per stuk) moesten bovenin de molen worden gegoten. Als brouwer moet je dus flink sterk zijn! Ik had het duidelijk onderschat.

Daarna komt het brouwproces, mocht je willen weten hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, check dan even dit artikel. Ik kan je wel vertellen: Het is lang en je moet veel wachten. Daarnaast kun je niet alles met zijn vieren doen, dus deden Willem-Jan en Dorus het zware werk en sprongen Anneke en ik bij voor kleine dingen die gedaan moesten worden. Het was enorm leerzaam! En oh, natuurlijk moest er wel even gesnackt worden tussendoor.

Op een gegeven moment wordt het biermengsel gezeefd en blijft het wort achter, wat later bier wordt. De bierbostel (de moutdeeltjes) wordt uit de ketel ‘geduwd’ en is nutteloos voor de brouwer. Dit is echter wel eetbaar. Je kunt er bijvoorbeeld brood van maken, maar het is ook veevoer. Samen met Martin reed ik naar een nabij gelegen veehouderij waar deze koetjes later lekker het bostel te eten kregen. En na het brouwproces, als het bier eenmaal in de vergistingstank zit, is het schoonmaken geblazen. Dit had ik ook onderschat, zeg. Daar ben je lang mee bezig! Alles moet natuurlijk brandschoon zijn voor de volgende batch.

En wat doe je dan als zo’n brouwdag voorbij is? Juist. Je gaat even muifelen. Ik dronk de Dr. Hop (één van mijn favoriete IPA’s) in het zonnetje.

Over een aantal weken is ons bier dus klaar! Wil je op de hoogte blijven, volg mij en Muifel dan even op Instagram en/of Facebook, zodat je niks mist. Ik ga de naam en de smaak nog niet verklappen, maar het wordt een zware jongen…

Zouden jullie wel eens een dagje bij een brouwerij willen kijken?

Eén opmerking over 'Een dag als bierbrouwer bij Muifel'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: