Een absoluut unieke leeservaring

Contactspray-rel. van Jan Schouten
Genre: Literatuur
Uitgever: Deco Publishers
Prijs: 21,99

De lezers die mijn blog vaker raadplegen weten vast dat ik niet vaak literatuur lees. Sterker nog, de laatste keer is misschien al weer een jaar geleden. Maar ik ga nooit een uitdaging uit de weg en toen Deco Publishers me benaderde en vertelde waar het boek over ging, was ik toch geïnteresseerd. Zou deze roman over een bevroren man met een revolutionair idee, mijn liefde voor literatuur aanwakkeren?

Wilhelmus Klinker, pianostemmer en oud-ondernemer, is een bevroren man. In de loop van zijn leven heeft hij veel stappen gezet om te ontdooien. Maar tevergeefs. Hij heeft zich bij zijn gebrek neergelegd en ondergaat lijdzaam de prijs die hij moet betalen: zijn huwelijk liep op de klippen en Carina, zijn vriendin, dreigt hem te verlaten. Dan – uit het niets – ontvangt hij in de lente van 2020 uit Frankijk een brief. Jacquéline Bailli, zijn jeugdvriendin – maar meer nog zijn droomvrouw – ligt op sterven, en vraagt hem haar na dertig jaar te bezoeken. Indertijd, tijdens hun kortstondige relatie, raakte hij overtuigd van de werking van de Contactspray-rel, een uitvinding van haar vader. Die uitvinding is echter in de vergetelheid geraakt en Jacqueline smeekt hem de spray alsnog in de wereld te zetten. Wilhelmus besluit de uitdaging aan te gaan: in een wereld die verrot is van ruzies en vastgelopen relaties moet hij honderdduizend flacons Contactspray-rel toch gemakkelijk aan de man kunnen brengen.

Contactspray-rel. wordt geschreven vanuit Wilhelmus Klinker, de oude pianostemmer die toch wel wat is vastgelopen in het leven. Hij laat zijn emoties niet snel de vrije loop, hetgeen dat mensen om hem heen irriteert, en heeft een vaste routine en manier van leven. Toch merk je al snel dat hij niet altijd zo is geweest: Hij heeft een vriendin met een open relatie, een ex-vrouw, een oud-vriendinnetje uit Frankrijk en een hoop zakelijke relaties uit zijn zogenaamd oude leven. Ondanks dat ik me als jonge vrouw niet in een ietwat chagrijnige maar hoogst intelligente oude man kon verplaatsen, intrigeerde het personage van Wilhelmus mij. Waarom maakt hij de keuzes die hij maakt, voornamelijk de grootste: Zijn gewone leven laten liggen en alles op alles zetten om contactspray te laten werken?

De schrijfstijl is lastig. Het is natuurlijk een literaire roman en het wordt geschreven vanuit Wilhelmus, die intelligent is en vaak naar zichzelf refereert in de derde persoon. Dit maakt het echter wel verwarrend, en zijn gedachten zijn soms all over de place. Dit maakt dat ik me niet altijd kon verplaatsen in zijn keuzes en sommige gebeurtenissen (al zijn dit er niet veel) een beetje uit de lucht komen vallen, zoals de conflicten met zijn ex-vrouw Sophia. De plot is dan ook niet enorm sterk, al maakt het einde veel goed. Deze is ingenieus gevonden en zit goed in elkaar, omdat hij weer terug slaat op Contactspray, het begin van het verhaal én er nog een stuk geschreven wordt door de maker van Contactspray, met alle levenslessen van dien.

Al met al ben ik blij Contactspray-rel. te hebben gelezen. De plot is niet ijzersterk, maar de vraag of Contactspray werkt en of Wilhelmus deze met succes op de markt brengt, naast dat hij zijn leven weer terug op de rails krijgt, houdt je als lezer toch bezig. Het einde maakt tevens een hoop goed, daarin rond Schouten het helemaal af en raak je misschien zelfs een beetje vertederd.

Waardering: 3 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: