Cliché sprookje met een twist

Cinder & Ella door Kelly Oram
Genre: Young Adult
Uitgever: Fontein
Prijs: 17,99

Waardering: 3.5 uit 5.

Cinder & Ella is het nieuwe boek van muziekartiest en schrijfster Kelly Oram, welke naar het Nederlands is vertaald door Lia Belt. Zoals de kaft beloofd is het een Young Adult-boek om bij te zwijmelen en om van te genieten, en daar is geen woord van gelogen.

Cinder & Ella gaat over Ella, een meisje dat maanden moet revalideren na een zwaar auto-ongeluk, waarbij ze veel brandwonden oploopt. Ook wordt het verhaal vertelt vanuit de populaire filmster Brian, die zich profileert als Cinder. Cinder en Ella kennen elkaar via het internet en praten al jaren, zonder elkaars identiteit écht te kennen. Wanneer Ella naar dezelfde plek verhuist als Cinder en er allerlei nieuwe obstakels in haar leven komen, begint het verhaal pas echt, en kan een ontmoeting niet uitblijven…

‘Goede personages hebben tegenspoed nodig om er sterker uit te komen. Dat klinkt logisch, maar het blijft klote als jij die heldin bent.’

De schrijfstijl is makkelijk en heerlijk. Het sprookjesachtige verhaal wordt verteld vanuit Brian en Ella, waardoor je beide karakters goed leert kennen. Brian, de egocentrische maar gevoelige filmster en Ella, het nerdy meisje met een scherpe kant. Toch vinden zij elkaar en zouden ze alles voor elkaar doen. Het gaat echter niet alleen over de liefde die opbloeit tussen de twee, maar vooral over het verhaal van Ella. Hoe gaat zij om met de pesterijen, hoe is het proces van rouwen en revalideren voor haar, hoe kan ze zichzelf accepteren in haar nieuwe lijf? Het liefdesverhaal verbleekt bijna bij de karakterontwikkeling die zij doormaakt gedurende het boek. Het is interessant, prachtig en hier en daar ook hartverscheurend.

‘Ik wil niet naar een inrichting en nog weer iets hebben waarom mensen me kunnen uitlachen. Ik wil niet weer van de wereld worden afgezonderd. Ik wil niet nog verder achteropraken op school. Stuur me alsjeblieft niet weg.’

Naast het feit dat het verhaal heerlijk doorleest en het een goede dosis diversiteit bevat, zijn er ook wat minpuntjes aan het verhaal te noemen. Het is vrij voorspelbaar, je weet dat ze elkaar ooit gaan ontmoeten en je weet dat Brians populariteit een probleem gaat zijn. Daarnaast is het einde prachtig, maar is het belachelijk dat er een tweede deel komt: Het verhaal heeft een duidelijk begin en een duidelijk einde. Ook komt de metafoor ‘mijn hart brak in duizend stukjes’ wel érg vaak naar voren, waardoor je als lezer bijna met je ogen rolt wanneer het opnieuw wordt gezegd.

Op de paar minpuntjes na is het waar wat er op de kaft staat: Een boek om bij te zwijmelen en om van te genieten is Cinder & Ella namelijk zeker. Zoek je een leuke YA met een sprookjesachtig verhaal, een hippe uitwerking en een goede dosis diversiteit? Zoek dan vooral niet verder. Dit is hem.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet.

2 gedachten over “Cliché sprookje met een twist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: