Een heerlijke high-fantasy met bloedstollende elementen

Uit Bloed en As van Jennifer L. Armentrout
Vertaald door:  Jeannet Dekker
Genre: Fantasy
Uitgever: Zomer & Keuning
Prijs: 25,-

Als je mijn blog al wat langer volgt, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat ik een haat/liefde-verhouding heb met de boeken van Jennifer L. Armentrout. Zo vond ik de Dark Elements-serie en sommige van haar standalones (Als morgen niet bestaat en Het probleem met voor altijd) erg leuk, maar vond ik de Lux en Harbinger serie weer minder. Toen Zomer & Keuning aankondigde dat ze de Blood and Ash-serie van Armentrout gingen vertalen, werd mijn nieuwsgierigheid echter opnieuw geprikkeld. In het buitenland is het zo’n hype, dat dat bijna niet fout kan gaan, toch? Toen ik werd gevraagd voor de blogtour was ik dus enthousiast, en vandaag is het mijn dag om te vertellen wat ik ervan vind!

Uit Bloed en As gaat over Poppy ofwel Pennelaphe, die nooit zeggenschap heeft gehad over haar eigen leven. Als Maagd leeft ze alleen: ze wordt nooit aangeraakt, nooit naar haar omgekeken en nooit met haar gesproken. De hele toekomst van het rijk rust op haar schouders, want ze moet tijdens haar Verheffing waardig worden bevonden door de goden. Hoe kan ze ooit aan die verwachtingen voldoen? Dan ontmoet ze Hawke, een bewaker die ervoor moet zorgen dat Poppy haar Verheffing zal volbrengen, én iemand die haar hoofd en hart totaal op hol brengt.

Laat ik beginnen met zeggen dat Uit Bloed en As me geen moment heeft verveeld. De plot is geweldig en je staat meteen op scherp: Omdat Poppy ondanks dat ze de maagd is een echte badass en powervrouw is, doet ze meteen iets wat niet mag. Karakters worden in je gezicht gesmeten en haar persoonlijkheid spat van de pagina. Vanaf daar leer je meer over het koninkrijk, de rassen en karakters die erin leven en over de religie en hierarchie, maar verliest het geen moment spanning. Wat me vaak een beetje irriteert aan de (fantasy)boeken van Armentrout, is dat het fantasy-gehalte moet inleveren voor de romantiek, maar dat is bij Uit Bloed en As totaal niet zo. De actie, dialogen en romantiek zijn perfect in balans, en Armentrout deinst ook niet terug voor een plotwending.

Zoals ik al zei, is Poppy is tof karakter. Een badass die zichzelf, met haar sterke lichaam én onzekerheden goed kent. Maar niet alleen Poppy, ook de bijpersonages krijgen enorm veel kleur. Zo wilde ik meteen mijn eigen kamermeisje zoals Tawny, sexy hunk als Hawke en vaderlijke beschermer als Vikter. Armentrout laat geen enkele kans liggen om (zelfs de nare) karakters een stem te geven.

Het boek eindigt in een zielverslindende cliffhanger die ik maar niet uit mijn hoofd krijg, waardoor het nog moeilijker wordt om te wachten op het tweede deel. Zoals je kan merken vond ik het verhaal geweldig. Uit Bloed en As heeft alles wat je wilt van een high fantasy: een plot vol actie en wendingen, badass karakters die van de pagina’s spatten en genoeg spanning en romantiek. Ga dit lezen!

Waardering: 4.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

2 gedachten over “Een heerlijke high-fantasy met bloedstollende elementen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: