Bloederig weerwolfgedruis in een epische YA-fantasy

Abdij van de Nacht door Ellis van Zijll
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Godijn Publishing
Prijs: 19,99
Waardering:

Abdij van de Nacht is het eerste deel van de serie van Ellis van Zijll, op Instagram ook wel bekend als abookbat. Ellis volg ik al een tijdje, en ze sprak me op Instagram aan of ik haar boek wilde lezen. Hoewel ik Ellis erg aardig vind, ging ik er met weinig verwachtingen in. Boy, did she prove me wrong!

Abdij van de Nacht gaat in de eerste instantie over Dago, die zich om zijn ouders te beschermen aansluit bij de wolvensekte Lupus Religio. Later komt het perspectief van Lunekin erbij, en ook de perspectieven van Lunekin’s zus en de leider van de wolvensekte komen even aan bod. Wanneer je (zoals ik) niet goed doorhebt dat het het eerste deel van een serie betreft in plaats van een standalone, komt het verhaal wat traag op gang. Er wordt niet heel veel gewerkt aan worldbuilding, maar de religie en onderliggende machtsverhoudingen komen duidelijk aan het licht. Van Zijll doet dit op een originele manier, en als je toch even de benamingen kwijt bent staan ze uitgelegd achterin het boek.

‘Direct speelden de herinneringen van de afschuwelijke confrontatie met Lupus Periculus weer op zijn netvlies. Het had amper een haar gescheeld of de gestoorde rivaal had hem verdronken.’

De schrijfstijl is prettig. Dialogen zijn niet te lang of te kort en er is veel actie in het boek te vinden. Mede door dit laatste gegeven denk ik dat dit boek zeer in de smaak zal vallen bij jongens van zo’n 16 jaar. Waar ik eerst dacht dat er iets miste in het plot, een zekere liefdesinteresse, personage-ontwikkeling of opbloeiing van vriendschap, stelde van Zijll mij wederom niet teleur en kwamen verschillende aspecten alsnog later in het verhaal aan bod.

Concluderend kan ik met zekerheid zeggen dat dit een geslaagd eerste deel is van een bloedstollende, originele weerwolvenreeks. De schrijfster heeft me weten te boeien, de spanningsboog tot een hoogtepunt weten te brengen en me laten nadenken over de betekenis van vriendschap, verwantschap en geloof. Hoewel het geheel wat traag op gang kwam, zijn mijn verwachtingen overtroffen.

Wat zijn jouw favoriete mythische wezens?

Ik heb dit boek gekregen van de schrijfster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: