Een historisch kerstsprookje, hervertaald

Dickens’ Kerstverhaal door Merel Leene
Genre:  Vertaalde literaire roman
Uitgever: Blossom Books
Prijs: 19,99

Iedereen kent hem wel: Ebenezer Scrooge. Het is inmiddels meer dan 150 jaar geleden dat Dickens’ kerstverhaal, ook wel bekend als A Christmas Carol, verscheen. Voor de serie van wereldklassiekers van Blossom Books heeft Merel Leene het boek vertaald. De keuzes die ze heeft gemaakt in de vertaling legt de schrijfster uitgebreid uit aan het einde van het boek, wat het geheel nog interessanter maakt.

Het boek is niet heel dik, slechts iets meer dan 100 pagina’s, maar het verhaal heeft een enorme impact. Door het boek heen verandert Scrooge in een heel ander persoon en komt er een rits historische gebeurtenissen aan bod, maar ook een rits aan emoties en maatschappelijke kwesties. Allereerst dus ongelooflijk veel respect aan de vertaalster/schrijfster (en natuurlijk Dickens zelf), omdat ze dit zo sterk over weet te brengen met haar woorden. Over bijna elke uitspraak kun je urenlang nadenken.

‘Man,’ – zei de geest, ‘- als je tenminste in je hart nog een man bent, en niet onvermurwbaar – hou dat soort akelige uitspraken voortaan liever voor je tot je weet wélke mensen er te veel zijn, en waar precies. Ga jij besluiten wie er blijft leven en wie sterft?’

Daarnaast krijgt het boek extra diepte door de afbeeldingen, die niet te vergelijken zijn met, zoals Leene zelf al noemt aan het begin, De Muppets’ versie van Dickens’ kerstverhaal. Ze zijn wat luguber en, hoewel ze zwart-wit zijn, geven ze het verhaal kleur.

Heel veel kan ik eigenlijk niet zeggen in mijn recensie, omdat ik het gevoel heb dat bijna iedereen het verhaal van Scrooge en de drie geesten die hij ontmoet al kent. Elk personage heeft diepte, de vertaling is prachtig, de afbeeldingen zijn indrukwekkend en het blijft een heel mooi verhaal. Het is overigens een aanrader om het nawoord van Leene te lezen, waar ze haar keuzes onderbouwt en een historisch perspectief biedt. Dit is verhelderend en zorgt voor die extra halve ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: