Een fantastische en magische culturele shock

De Bronzen Stad van S.A. Chakraborty
Vertaald door:  Vertaalzusjes
Genre: Fantasy
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Prijs: 24,99

Je hebt hem misschien al in de boekhandel zien liggen en gekwijld om de prachtige schutbladen en de gekleurde paginaranden: Het eerste deel van de Daevebad-serie: De Bronzen Stad. En als Sabaa Tahir, mijn godin en de schrijfster van Vuur en As er enthousiast over is, wie ben ik dan om dat niet te zijn?

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

De Bronzen Stad is geen kleine jongen. Met maar liefst 600 bladzijden is het gerust een pil te noemen, maar gelukkig geen bittere. Zelf had ik moeite erin te komen: Niet door de schrijfstijl of vertelperspectieven die Chakraborty gebruikt, maar door de vele Egyptische plaatsen, soorten mensen, kledingstukken, voorwerpen en etenswaren die voorkomen in het verhaal. Helaas voor mij kwam ik er pas op het einde van het boek achter dat zich daar een woordenlijst bevindt. Dat had de eerste honderd pagina’s iets makkelijker gemaakt.

Het verhaal wordt geschreven vanuit twee perspectieven. Nahri, die niet in magie geloofd en rondkomt van stelen en zwendelen, roept tijdens het genezen en zingen voor een plaatselijke bewoner plots een eeuwenoude djinn-krijger op genaamd Dara. Hij denkt dat ze van een eeuwenoude en uitgeroeide stam komt, en brengt haar naar de Bronzen Stad. Hier woont Ali, die het tweede vertelperspectief vult. Hij is de tweede troonopvolger van de koning van Daevebad, maar heeft geen interesse in de kroon. Ali strijdt ervoor de ongelijkheden tussen de volkeren in Daevebad weg te halen die zijn vader krampachtig in stand probeert te houden.

De Bronzen Stad heeft een geweldig plot en een explosief en open einde. De laatste honderd pagina’s vlogen voorbij en maakte me enorm benieuwd naar het tweede deel. Zoals bijna elk fantasyboek koste het wat moeite om in te komen met allerlei termen en een volledig nieuwe wereld, maar dan heb je ook wel wat! Een prachtig, beeldend eerste deel van een magische fantasyserie die je niet snel zal vergeten.

Waardering: 4 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: