Laat me dit artikel even beginnen met de woorden: Thuisbrouwers, respect. Ik heb het proces en de tijd die in het brouwen van bier zit totaal onderschat. In totaal kostte het me denk ik een volledige dag om het bier te brouwen, en er is geduld voor nodig. Een hoop geduld. En laat dat nou nét een eigenschap zijn die ik niet bezit. Maar dat gezegd hebbende, ik vond het uiteindelijk wel leuk. Laten we kijken naar mijn proces!

Ik heb mijn bier gebrouwen met behulp van de Brooklyn Brew Shop x Mikkeller Beer Making Kit (een hele mond vol) die ik vond in de Mikkeller Webshop. Het is dus (hopelijk) een remake geworden van de bekende Beer Geek Breakfast Stout van Mikkeller. Dit was perfect voor mij, want hierdoor hoefde ik niet alles zelf uit te zoeken: Brooklyn Brew Shop heeft duidelijke instructies voor elk bier op hun website (zelfs een filmpje waarin je met hen mee kan brouwen) en alle dingen die je nodig hebt zitten in de kit. Het enige dingetje waar ik tegenaan liep was een grote (10 liter) pan, die hadden wij niet, en dat maakt het wel even lastig.
Nadat je alle spullen hebt gedesinfecteerd met een sanitizer (waarvan je maar een beetje hoeft te gebruiken elke keer, want je hebt hem ook nog nodig als je gaat bottelen!) kon ik beginnen met koken. Dit duurt wel een tijdje. Het graan en water wat je bij elkaar doet moet een uur gekookt worden op een constante temperatuur, en je moet het elke vijf minuten even doorroeren. Hierna is het tijd om je brouwsel te filteren (ik raad je aan dit samen met iemand anders te doen, want het is erg zwaar). Je gooit dan je hele mengsel door een zeef in een andere pan, en giet dan water over je mengsel heen, omdat er in het graan nog een hoop suikers zitten. Hetgene dat over blijft is wort, dat je kunt zien op de foto rechtsonder. Dit moet je opnieuw koken, waarbij je de hop moet toevoegen aan het begin en aan het einde (dit laatste ben ik vergeten, oeps!). Ik heb in blinde paniek contact opgenomen met de fabrikant, die me gerust stelde dat het geen enorm probleem was. Met het overgebleven graan kun je trouwens bierbrood maken!

Nadat de wort tot een bepaalde temperatuur is afgekoeld (het moet in een ijsbad gestopt worden) moet je het in de glazen vergistingfles doen met behulp van een trechter. Hierna wordt de gist toegevoegd en moet je het geheel erg agressief schudden. Ik denk dat ik dit laatste niet goed genoeg gedaan heb, want mijn brouwsel was door de dagen heen niet echt aan het vergisten (als dat het goede woord is). Nadat het brouwsel met een buis twee dagen in een flesje met sanitizer heeft gezeten (en gebubbeld als het goed is) moet de airlock erop en kun je twee weken wachten. Een kleine tip hierbij: Ik zocht hulp omdat mijn brouwsel nauwelijks aan het vergisten was, en ik kreeg de tip om de fles op een donkere, maar NIET TE KOUDE plek te zetten. Kamertemperatuur is beter.

Na twee weken wachten (had ik al gezegd dat er geduld voor nodig is?) kon ik gaan bottelen! Ik heb de bottle-capper gebruikt van een lokale thuisbrouwer, maar ze zeggen dat je ook draaidoppen kan gebruiken. Ik raad je aan om het bottle-proces ook met twee mensen te doen, het is opnieuw best zwaar. De eerste stap is om al je flesjes schoon te maken en goed te laten drogen. Dit heb ik de dag ervoor al gedaan, zodat ik op de dag van het bottelen slechts sanitizer hoefde te gebruiken. Ook moest ik een mengsel maken van koffie, water en honing dat bij de wort moest worden toegevoegd. Een dikke tip: Ga voordat je begint met het bier in de flesjes te doen, een paar keer oefenen met water van pan naar pan brengen, zodat je het gevoel een beetje krijgt met het werken met die gekke buis en hoe je hem aan- en afsluit. Ik vond het namelijk best lastig om de buis af te sluiten terwijl ik mijn bierflesjes aan het vullen was. Nadat je dit hebt gedaan en de (schone) dopjes op de flesjes hebt gedaan is het weer tijd om te wachten. Dat is het proces waar ik nu in zit. Mijn bier staat op een droge, koele, donkere plek en ik heb er zelfs al labels opgemaakt. Ik zal een update plaatsen op Instagram als ik ze heb geproefd!
Dingen die ik heb geleerd van dit proces: Je hebt als brouwer enorm veel geduld nodig, je moet je aan de instructies houden (bier brouwen komt best nauw en is een heel SCHOON proces) en het is veel leuker om samen met iemand anders bier te brouwen dan dat je het alleen doet. Ik raad het wel iedereen aan om het een keer te proberen, zeker als je een bierliefhebber bent. Je leert een hoop over bier en het brouwproces en leert het meer waarderen!
Eén opmerking over 'Mijn eerste keer bier brouwen'