Het begin van een nieuwe wereld met een onderontwikkeld plot

Water (Faerie #1) van Holly Black
Vertaald door:  Anne-Marieke Buijs
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Boekerij
Prijs: 20,-

Samen met Nathalie van BooksandSparkles, Joost van NerdyGeekyFanboy, Rosanna van TheQueenofGeek en Emmy van ZonenMaan ben ik ambassadeur van de Faerie-trilogie, beginnend met Water. Allereerst ziet het boek er prachtig uit: Boekerij heeft weer zijn best gedaan er een plaatje van te maken. Maar past de binnenkant bij de buitenkant?

Als klein meisje had Kaye drie Faerievrienden van wie ze dacht dat ze denkbeeldig waren. Als ze jaren later een zwaargewonde Faerie aantreft en zijn leven redt, realiseert ze zich dat de fantasiewereld uit haar jeugd maar al te echt is – en gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden. Tegen wil en dank raakt Kaye verstrikt in een eeuwenoude machtsstrijd tussen twee rivaliserende Faerierijken. Voor hen is ze slechts een pion in een strijd die haar dood zou kunnen worden. Kaye is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, en roept de hulp in van een mythisch waterwezen. Maar in het land van de Faeries heeft alles een prijs.

Water is één van de eerste boeken die Holly Black schreef en ook al is het later vertaald in het Nederlands, het bestond eigenlijk al voor de Wrede Prins. De Faerie-wereld is hetzelfde, waardoor je, als je genoten hebt van de Wrede Prins-trilogie, sommige dingen zult herkennen en leuk zult vinden, zoals personages uit het Onseeliehof.

De plot is echter zwak, zeker in vergelijking met de Wrede Prins. Ik was soms verward tijdens het lezen, omdat ik niet kon plaatsen voor welke doelgroep het geschreven was. Er gebeuren een heleboel dingen te snel, zonder dat er een goede aanleiding voor is, waardoor sommige gebeurtenissen raar en ongeloofwaardig overkomen. De schrijfstijl en diepgang zijn meer kinderlijk, maar hier en daar wordt er een seksuele referentie gemaakt die duidelijk voor een ouder publiek bestemd is. Door de plot was ik gewoon verward, het lijkt alsof er te weinig woorden zijn gebruikt voor het verhaal dat Black wil vertellen.

De personages missen ook een beetje kleur en diepgang, waardoor je hun keuzes niet helemaal snapt. Soms wordt het verhaal uit het niks vanuit een ander perspectief verteld (bijvoorbeeld vanuit Corny of Roiben), maar ze hebben niet genoeg distinctieve karaktereigenschappen om meteen door te hebben vanuit wie je het verhaal leest. Ook hoofdpersonage Kaye is willekeurig: Haar keuzes in liefde, actie en vriendschappen kon ik niet begrijpen.

Gelukkig zijn er ook een paar positieve punten te vinden. Allereerst is Water een parel om te hebben. De limited edtion van Boekerij is wederom prachtig en de fanart geeft een beter beeld van de personages Kaye en Roiben. Ook leer je meer van de Faerie-wezens. Ze zijn eigenlijk hartstikke vals en egoïstisch, en dat komt beter naar voren in Water dan in de andere trilogie. Toch was het geen winnaar voor mij vanwege het ongeloofwaardige plot en de zwakke personages.

Waardering: 2.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: