5x bieropleidingen op een rijtje

In 2021 wil ik meer gaan brouwen en misschien een bieropleiding gaan doen. Omdat bieropleidingen nou eenmaal verschillen in kwaliteit geen dubbeltje kosten (en ik een Nederlander ben, duh) wil ik mijn opties wel goed overwegen. En misschien jij ook wel! Ik geef bij elke opleiding een omschrijving en noem een paar voor- en nadelen. Disclaimer: Dit artikel is puur ter informatie en op geen enkele manier gesponsord, de linkjes zijn klikbaar. Ik ben geen expert, neem mijn mening dus vooral met een korreltje zout.

  1. StiBON

De eerste bieropleiding die je in Nederland zult tegenkomen, en zeker als je in de horeca werkt is het een dingetje: StiBON. StiBON biedt meerdere bieropleidingen aan, waarvan bierambassadeur 1 de meest basic is. Wanneer je deze gehaald hebt kun je door naar 2 en als je deze haalt, als dat je ambities zijn, biersommelier (Certified Diploma Beer Sommelier).

  • Voordelen: Hoog aanzien in Nederland, (van horen) gezellig met proeverijen en foodpairings, uiteindelijk heb je een echt diploma
  • Nadelen: Voor zes lesavonden is het redelijk prijzig (647,35 euro incl. BTW) en het eerste niveau schijnt echt de basis te zijn. Als je dus al brouwt/een stuk meer van bier weet is waarschijnlijk makkelijk

2. Cicerone

Cicerone is een internationale bieropleiding, die een hoop mensen kennen. Officieel heet het het ‘Cicerone Certification Program’. Binnen deze opleiding heb je vier niveaus: Certified Beer Server, Certified Cicerone, Advances Cicerone en Master Cicerone. Je kunt ook alleen het examen doen en het diploma krijgen, als je de voorkennis al hebt/ergens anders vandaan haalt.

  • Voordelen: Niet duur (slechts 69 dollar om het eerste examen te doen) en ze bieden aan wat je nodig hebt (boeken, educatie), internationaal aanzien
  • Nadelen: In Nederland zegt Stibon waarschijnlijk meer, je moet zelf je studie vormgeven

3. Bierbewustzijn Cicerone opleiding

Aanvullend op het bovenstaande, biedt Bierbewustzijn vanaf maart een opleiding aan in het Nederlands om te begeleiden bij het Cicerone examen. De opleiding voor Bierambassadeur 1 zijn 450 euro en voor Bierambassadeur 2 1900 euro, inclusief de (Cicerone) examens.

  • Voordelen: Je wordt klaargestoomd voor Cicerone en hoeft het niet alleen te doen, de contactmomenten kunnen gezellig zijn, boek in het Nederlands
  • Nadelen: Nog niet duidelijk wat de ervaringen zijn

4. Bierista

Bierista is een online bieropleiding die je overal en wanneer je wilt kan volgen. Je krijgt er dan ook een bierpakket bijgeleverd om te proeven, doet online examen en krijgt het Bierista bierdiploma.

  • Voordelen: Heel toegankelijk, laagdrempelig en redelijk goedkoop (125 euro)
  • Nadelen: Het diploma zegt niet iedereen iets, voor bierkenners is de cursus wellicht iets te makkelijk

5. Syntra Zytholoog

Syntra biedt verschillende opleidingen aan, waaronder die van Zytholoog. Dit bieden ze op verschillende gebieden aan (Vlaanderen en Belgisch Limburg), waarbij je echt een opleiding doet, voornamelijk voor mensen in de horeca. De opleiding duurt 2 ‘cursusjaren’, waarbij je na het eerste jaar bierkenner bent en na het tweede jaar Zytholoog. Je bent er in totaal meer dan 200 uur mee bezig.

  • Voordelen: Een echte opleiding gegeven op een campus, voor veel uur (104 uur in het eerste jaar) kost het niet veel geld (500 euro), de ervaringen zijn goed
  • Nadelen: Je bent er flink wat tijd mee kwijt en moet wellicht ver reizen, minder voor ‘gewone’ liefhebbers

6. Educate yourself!

Natuurlijk kun je, als je meer wilt weten over bier, ook filmpjes en online opleidingen vinden die net wat draagdrempeliger zijn en waar je alsnog veel informatie uit kan halen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met brouwen, zijn dit soort filmpjes erg handig om je stap voor stap mee te nemen (die heb ik gebruikt bij het brouwen), maar ook voor het leren over bier heb je een hoop boeken die handig zijn en die je online of bij je favo boekhandel kunt kopen, maar ook bij de bibliotheek kunt lenen.

Lees overigens ook even dit artikel van Nederlandse biercultuur voor nog meer opleidingen, en deze van 5000bc waar verschillende opleidingen worden vergeleken.

Ik ben nog steeds mijn afweging aan het maken… Wat hebben jullie gedaan of wat zou je doen? Laat je ervaringen en tips in de reacties achter, laten we elkaar helpen!

Eén opmerking over '5x bieropleidingen op een rijtje'

Plaats een reactie