Historisch, spannend, maar weinig uitgewerkt

Een onschuldige moord van Chris de Bruyn
Genre: thriller
Uitgever: New Book Collective (Nederland)
Prijs: 22,50

Een whodunit waarbij de moordenaar al op bladzijde één bekend, dat wilde ik wel lezen. Een onschuldige moord is het debuut van Chris de Bruyn en de synopsis maakte me enorm nieuwsgierig. Kon het mijn hoge verwachtingen waarmaken?

Soldaat Thomas Lassiter keert gebroken terug uit de Eerste Wereldoorlog. Na een verblijf van zes maanden in een psychiatrische inrichting probeert de ex-schrijver zijn leven weer op de rails te krijgen in Little Wycombe, een onooglijk dorpje aan de rand van Londen. Deze nieuwe start neemt een dramatische wending wanneer hij in een vlaag van zinsverbijstering zijn onderbuurman doodt. Vanaf dat moment volgen vreemde gebeurtenissen elkaar op. Bij het politieonderzoek komt naar voren dat de bejaarde man op een andere manier vermoord werd dan Thomas zich herinnert. Bovendien blijkt hij een waterdicht alibi te hebben. Thomas beseft dat hij de moord moet onderzoeken, wil hij achter de ware toedracht komen.

Het verhaal speelt zich af in 1919 en ondanks de flashbacks naar de Eerste Wereldoorlog (die beeldend beschreven zijn) merk je er niet zoveel van dat het een historisch verhaal is. Integendeel, ik vond het verhaal misschien iets te modern voor de setting. Dat had ook wat te maken met de schrijfstijl, die vlot was, maar voor een historische thriller had ik misschien wat meer verwacht in de stijl van De dood van Harriet Monckton. Desalniettemin zorgt deze schrijfstijl er wel voor dat er vaart in het verhaal zit.

De spanningsopbouw is prima. In het begin wordt er dus al bekend en ook daarna zit het verhaal vol gaten, flashbacks en plottwists, wat ervoor zorgt dat je door wilt blijven lezen. Ook de epiloog maakt een hele hoop goed en ook al zit je op het einde nog met een paar kleine vraagtekens, zijn er veel losse eindjes aan elkaar geknoopt.

Mijn grootste puntje van kritiek, wat zorgt voor de drie sterren in plaats van vier, is de karakteruitwerking. Op het einde had ik het gevoel nog steeds geen hoogte te hebben gekregen van o.a. het hoofdpersonage, maar ook de bijpersonages vond ik te weinig uitgewerkt. Zelfs door de achtergrondinformatie van hun verleden waren hun acties en dialogen niet altijd logisch en gerechtvaardigd en vroeg ik me regelmatig af waarom sommige mensen bepaalde dingen deden.

Al met al vond ik Een onschuldige moord een prima thriller. Het is duidelijk dat de schrijver zijn research heeft gedaan, de spanning is goed opgebouwd en de eindjes worden netjes aan elkaar geknoopt. Er zitten echter nog wat haken en ogen aan de karakters.

Waardering: 3 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: