Een roman die verwart en aanzet tot denken

Manie van Mark Leenards
Genre: Roman
Uitgever: Boekscout
Prijs: 20,99

Door Linkpizza kreeg ik de optie om de debuutroman van Mark Leenards, een succesvolle financiële ondernemer, te recenseren. Ik had kort contact met de schrijver (ik vertelde dat literatuur niet per se mijn favoriete genre is, zoals jullie weten) en hij liet me weten het oké te vinden dat ik helemaal eerlijk zou zijn. Bij deze dus!

Het leven te slim af zijn. Dat willen we toch allemaal? Maar wat als er regels zijn om te stijgen of dalen op de levensladder? Welke invloed zou dit hebben op je eigen leven en dat van anderen? In ‘Manie’ ontdekt hoofdpersoon Aris, nadat hij rock-bottom heeft bereikt, hoe hij weer grip op zijn leven kan krijgen. Dit gaat uiteraard niet zonder horten en stoten. Aris ondergaat zware verliezen, maar ontdekt ook hoe hij alles weer terug kan krijgen. Ondertussen wordt hij voor onmogelijke keuzes gesteld. Is hij bereid om alles op te geven voor het weerzien met zijn grote liefde? Of heeft hij zijn hoofd volledig op hol laten brengen door haar?

Allereerst is het goed te merken dat de schrijver zijn research heeft gedaan in de harde financiële wereld en hier zelfs in werkt. De risico’s die hoofdpersoon Aris neemt zijn niet niks, en hij zet zijn geluk telkens op het spel. Hier en daar is het lastig je als lezer in de hoofdpersoon te verplaatsen, want waarom maakt hij deze ongegronde keuzes die wellicht slecht voor hem uitpakken? Leenards maakt echter duidelijk dat het in deze wereld gaat om risico’s en het creëren van je eigen geluk.

De schrijfstijl van Leenards is erg fijn, waardoor het bijna niet als een debuutroman aanvoelt. De korte zinnen en alinea’s worden vlug afgewisseld en zorgen voor een fijne dynamiek. Ook moeilijke woorden zijn weinig te vinden en de filosofische passages van Aris en zijn oudere vriend Thomas, die er zeker zijn, worden vloeiend uitgelegd.

De plot verloopt gestaag. Door de prettige schrijfstijl en de gekke ideeen die Aris opdoet over geluk, de dood en de liefde, wil je weten hoe het verhaal af gaat lopen. Dit, in combinatie met het aantal pagina’s (minder dan 200) zorgen ervoor dat je het boek snel uit hebt. Het enige minpunt is toch echt het perspectief. Ondanks dat het verhaal vanuit Aris wordt verteld, worden zijn acties en keuzes niet altijd uitgelegd, waardoor je je vraagtekens zet bij zijn beweegredenen. Al met al is Manie echter een meer dan geslaagde debuutroman.

Waardering: 3.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de schrijver. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op boekscout.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: