Magisch en mindblowing

Dief van de Nacht van Holly Black
Vertaald door: Anne-Marieke Buijs
Genre: Fantasy
Uitgever: Boekerij
Prijs: 22,99

Omdat ik niet meteen begon in Dief van de Nacht, zag ik op Instagram en op blogs al een aantal reacties voorbij komen. Ik heb enorm genoten van de Elfame-serie van Holly Black, hoewel ik tot nu toe Water en Bloed iets minder vond. Over Dief van de Nacht waren een aantal teleurstellende en milde reacties, dus ik was zeer benieuwd wat ik van deze flinke pil zou gaan vinden!

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Net als overal hebben mensen er een schaduw, maar die schaduw maakt deel uit van hun persoonlijkheid. Ze kunnen hun schaduw naar believen aanpassen, als statussymbool of ter vermaak. Er wordt gefluisterd dat die aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten. Toch gaan de meeste mensen graag mee in de modetrend.
Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve jongen die al zo lang als Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie luistert niet. Tot iemand haar een flinke zak geld biedt om de moordenaar van een jonge vrouw te vinden. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze waarschuwt hem meteen, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

Allereerst het hoofdpersonage, Charlie Hall. Een crimineel in de dop zonder eigen speciale krachten, maar iemand die dat ruim compenseert aan intelligentie en kundigheid. Ze heeft lef, enorm veel humor en is lekker nuchter. Haar perspectief is dus ook heerlijk, en gelukkig voor mij het enige perspectief dat er is. Hier en daar heeft ze flashbacks, en door het verhaal heen wordt haar liefde voor haar vriendje en haar zus ook merkbaar, evenals haar interesse in magie. Een heerlijke karakterontwikkeling.

Ondanks dat het een dikke pil is (meer dan 500 bladzijden) heb ik me geen moment verveeld. Het woord ‘langdradig’ vind ik dan ook niet op zijn plaats, er gebeurt een hoop en ik was telkens benieuwd wat Charlie te wachten stond. Ook de zogenaamde ‘worldbuilding’ was geweldig, interessant maar ook subtiel. Het speelt zich af in de normale wereld, maar de magie met de schaduwen en angstaanjagende hogepriesters en cults zijn erbij verzonnen, zonder geforceerd te voelen. Meesterlijk gedaan, dus.

Dief van de Nacht heeft ervoor gezorgd dat mijn liefde voor de boeken van Holly Black enkel is gegroeid. De personages zijn verfrissend, het verhaal leest heerlijk weg en bevat genoeg actie, en de magie is prachtig neergezet, zonder geforceerd te zijn. Komt er een deel 2? Het was mij niet helemaal duidelijk, maar ik hoop het wel. 

Waardering: 4 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com.Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet.Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: