Gezicht van het kwaad van Chris Carter
Vertaald door: Henske Marsman
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Prijs: 19,99
Gezicht van het kwaad is officieel het tweede deel in de Robert Hunter serie, maar ondanks het feit dat ik het eerste boek niet gelezen had, werd mijn interesse gewekt door de synopsis en de veelbelovende kritieken uit het buitenland.
Op de traptreden van een kerkaltaar wordt het bloederige lichaam van een priester gevonden. Forensisch rechercheurs ontdekken dat in het bovenlijf van het slachtoffer het cijfer drie is gekerfd.
Eerst denkt profiler Robert Hunter dat het om een rituele moord gaat, maar als er meer lichamen worden gevonden, moet hij zijn mening bijstellen. Ieder slachtoffer is geconfronteerd met zijn of haar ergste nachtmerrie, die werkelijkheid is geworden. Hoe kan de moordenaar dit zo precies weten? Robert Hunter en zijn sidekick Carlos Garcia worden zelf ook geconfronteerd met hun grootste angst in hun zoektocht om deze moordenaar te stoppen.
Mocht je nu al benieuwd zijn naar dat boek, zal ik je niet langer in spanning houden: Ja, je moet dit écht lezen en nee, je hoeft niet per se het eerste boek te lezen voorafgaand aan deze. Dat ga ik nu echter wel doen, want ik kan volgens mij nu al geen genoeg meer krijgen van Robert Hunter en zijn partner.
Ik zal beginnen bij het hoofdpersonage, Robert Hunter. Vanuit hem worden de meeste hoofdstukken verteld, en hij is een zelfstandige, enorm slimme en charismatische detective. Het is duidelijk dat schrijver Chris Carter zelf psychologie heeft gestudeerd en gewerkt heeft als forensisch psycholoog, en deze kennis heeft vewerkt in hoofdpersonage Hunter. Hunter weet van wanten en legt verbanden die je als lezer niet meteen zou leggen. Hij is nu eenmaal een professional, en dat is te merken in zijn doen en laten. Toch is hij niet star of saai, hij heeft, ondanks dat hij een einzelganger is, een prima seksleven, slaapproblemen en een goede verstandhouding met zijn partner Garcia. Ook vanuit Garcia, de moordenaar, sommige slachtoffers en andere karakters worden hier en daar passages geschreven, wat het geheel dynamisch maakt en je als lezer op scherp houdt.
De schrijfstijl is simpel en doeltreffend. Er worden geen ellenlange alinea’s geschreven over dingen die er niet toe doen, Carter kiest zijn woorden zorgvuldig, maar laat niet teveel weg. Zoals beschreven worden de hoofdstukken vanuit verschillende personages geschreven en zijn ze slechts een paar bladzijden lang, wat slim is, omdat je door wilt blijven lezen. Hier en daar eindigen ze onnodig abrupt, maar dat stoorde me verder niet heel erg.
Ik merk dat ik nog alinea’s vol kan schrijven over dit meesterwerk, maar dat hoef ik niet per se te doen. Het is oktober, dus ik wil nog geen vroege conclusies trekken, maar volgens mij is dit mijn favoriete thriller van 2021. Een geniale detective die niet voor degenen is met een zwakke maag. Gezicht van het kwaad is als een perfecte mengeling van Horen, zien, zwijgen en de Da Vinci Code: Superspannend, bizar en geniaal. Een échte pageturner.
Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen.
Eén opmerking over 'Horen, zien, zwijgen meets de Da Vinci Code in deze geniale thriller'