Zoete, sexy en komische LHBTIQ+ romcom

De Laatste Halte van Casey McQuiston
Vertaald door:  Erica Disco
Genre: Roman
Uitgever: Zomer & Keuning
Prijs: 20,-

Eerder heb ik geluisterd naar het boek Rood, Wit en Koningsblauw, het LHBTIQ+ boek van McQuiston dat zó gehyped werd op bookstagram dat ik het niet voorbij kon laten gaan. Het wist me echter toch niet helemaal te pakken, maar toen haar tweede roman werd aangekondigd, werd ik opnieuw nieuwsgierig. De achterflap sprak me meteen aan: Een beetje fantasy/historie, met een grote dosis humor en romantiek.

‘De laatste halte’ van bestsellerauteur Casey McQuiston gaat over de cynische August, die naar New York City verhuist. Ze gelooft niet in magie, het lot en de overdreven liefde uit de films. Maar dan ontmoet ze een geweldig meisje in de trein. De mysterieuze en charmante Jane weet August op te vrolijken. Er is alleen één groot probleem: Jane ziet er niet alleen uit als een rocker uit de jaren ’70, dat ís ze ook. Jane zit al jaren vast in de trein. August wil haar helpen, maar dan moet ze wel leren geloven in het onmogelijke.

Ik zal even met de deur in huis vallen: Opnieuw wist McQuiston me niet direct te pakken met De Laatste Halte. Ik moest me er even doorheen worstelen en had het gevoel dat het verhaal wat korter had kunnen zijn. Dat terzijde, wist het me toch te pakken. Niet per se door het plot, maar door de personages en thematieken.

McQuiston slaagt er op geniale wijze in haar karakters zoveel kleur te geven, dat ze van de pagina’s af spatten. Het introverte hoofdpersonage August ontwikkelt zichzelf op een prachtige wijze: ze ontpopt zich als een vlinder in haar jaar in New York. Daarnaast leer je steeds meer over Jane: haar trekjes, de dingen die ze heeft gedaan in haar verleden, haar familie, hoe ze vast is komen te zitten op de Q-lijn, langzaam maar zeker leer je haar kennen. En dan zijn het niet alleen deze twee hoofdpersonen die de show stelen. Van Augusts huisgenoten tot haar moeder, collega’s en zelfs vrienden van haar huisgenoten, iedereen heeft een uniek karakter en speelt een rol in de opbloeiende romance en de loop van het verhaal.

Wat het verhaal naast de personages uniek maakt, zijn de thematieken die enorm subtiel in het verhaal geweven zitten. Drag speelt een rol, vallen op mensen van hetzelfde geslacht, biseksueel zijn, paranormale gaven hebben, het komt allemaal in De Laatste Halte voor. Daarnaast bouwt het verhaal, na de sleur te zijn gepasseerd, echt naar een hoogtepunt, wat bijna doet denken aan The Notebook. Geniaal, lief, zoetsappig en humoristisch.

Al met al zal het je niet verbazen dat ik het boek met een tevreden zucht dichtsloeg. Het is een mooie, lieve roman met sterke, 21e eeuwse thematieken en een goede dosis humor. Het heeft absoluut niet het meest sterke en verrassende plot dat je ooit zult lezen, maar je zult je zeker een paar uur vermaken.

Waardering: 3.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: