The Queen of Crime, met een hoop seks en drugs

Valse Getuige van Karin Slaughter
Vertaald door: Ineke Lenting
Genre: Thriller
Uitgever: Harpercollins
Prijs: 22,99

Afgelopen jaar las ik mijn eerste Karin Slaughter-thriller, namelijk Verzwegen. Zonder het te weten (en te merken) was dit het zoveelste deel in de Will Trent-serie, over de bekende detective, en toch viel deze goed in de smaak. Dit jaar kwam ze met een standalone en ik kon niet wachten hem te gaan lezen!

Leigh Collier heeft een goede baan als advocaat, een dochter die het goed doet op school en zelfs haar scheiding is relatief rustig verlopen; haar leven is net zo onopvallend als ze altijd had gehoopt dat het zou zijn. Maar Leighs schijnbaar normale leven verhult een jeugd die verre van gewoon was. Dan belandt er een nieuwe zaak op haar bureau: de verdediging van een rijke man die beschuldigd wordt van verkrachting. Het is een zaak die haar carrière zou kunnen maken als ze wint. Maar als ze de man ontmoet, beseft ze dat het geen toeval is dat hij haar als zijn advocaat heeft gekozen. Ze kent hem. En hij kent haar. Sterker nog, hij weet wat er twintig jaar geleden is gebeurd. De enige die haar kan helpen, is haar jongere zus Callie, de laatste persoon die Leigh ooit om hulp zou willen vragen. Ze heeft echter geen keuze…

Op de achtergrond van de roman staat COVID-19. Het speelt zich af in het heden (of aan het redelijk begin van de pandemie) en dat komt best dichtbij, maar maakt het geheel ook realistisch. (Har)Leigh is een tof hoofdpersonage, dat sterk in haar schoenen staat en een waar rolmodel (succesvol advocaat) is voor haar dochter. Dit staat in contrast met het andere hoofdpersonage, haar drugsverslaafde zus Callie.

Over haar zus gesproken, zijn de passages van Callie wel erg expliciet. Niet alleen worden pedofielen en seks uitgebreid beschreven, ook wordt er iets te gedetailleerd weergegeven hoe Callie keer op keer heroïne in haar aderen spuit, tot op het punt dat je er als lezer van walgt.

Voor sommigen zal het bovenstaande echter wel bijdragen aan het plot, en daar valt niet aan te twisten. Het duo is namelijk dynamisch en hun verschillen in karakter voegen op een positieve manier iets toe aan de plot. Het wordt, dermate we meer te weten komen over de jeugd van de twee meiden en hoe Andrew hen onder de duim houdt, steeds spannender, tot het uitmondt op een onknoping.

Al met al maken de spanningsopbouw en de spannende schrijfstijl van The Queen of Crime een hoop goed. Valse Getuige is een thriller vol drugsgebruik, seks en gescheld, maar speelt zich wel af in het heden, heeft een geweldige spanningsopbouw en een prachtig plot. Ze flikt het weer, al weet Slaughter me niet zo in te palmen als met haar series.

Waardering: 3 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: