De tienerversie van The Silence of the Lambs

Ik zie, ik zie… van Ellie Marney
Vertaald door: Sandra van de Ven
Genre: Thriller
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Prijs: 18,99

Als enorme horrorliefhebber en fan van Silence of the Lambs, kon ik een boek dat aangeprezen werd als Mindhunter meets The Silence of the Lambs niet afwijzen. De verwachtingen zijn dan ook meteen hoog. Kan bekend auteur Ellie Marney deze waarmaken?

1982. De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om jonge seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. De FBI hoopt dat zij door hun jonge leeftijd nieuwe informatie loskrijgen in deze cold cases. Algauw worden ze echter opgeschrikt door nieuwe moorden: iemand heeft het op tieners gemunt. De tijd dringt en de enige die hen kan helpen is de beruchte seriemoordenaar Simon Gutmansson. Deze 19-jarige meestermanipulator heeft zijn oog op Emma laten vallen. Welk spel speelt hij met haar? En wat weet Simon over de moordenaar die actief is?

Nu ik de korte samenvatting opnieuw lees na het lezen van het boek denk ik ‘huh, speelde het zich af in 1982?’, daar heb ik namelijk niks van gemerkt, maar goed. Mijn tweede reactie tijdens en na het lezen van het boek is meteen: ‘Ja, de vergelijking met Silence of the Lambs is goed gevonden’. Het lijkt namelijk enorm op de welbekende blockbuster.

Origineel is Ik zie, ik zie… geschreven voor jongeren, maar ik denk dat ze dit later hebben aangepast om een breder publiek aan te spreken. Niet gek, want er komen een hoop brute moorden aan te pas en ik denk niet dat een vijftienjarige hierop zit te wachten. Waarom de twee jongeren die de moorden onderzoeken, Emma en Travis, 18 jaar zijn, is me wel een beetje een raadsel. Het is namelijk niet nodig en maakt het verhaal een beetje ongeloofwaardig, omdat ze wel erg volwassen zijn in hun doen en laten. De schrijfstijl is dan wel weer universeel (voor jongeren én volwassenen), Marney heeft een heerlijke schrijfstijl die erg spannend en beeldend is, en toch leest als een trein.

Ik zie, ik zie… is een spannende thriller die lekker doorleest en een aantal goede plotwendingen bevat. Ik stoorde me er echter enorm aan dat het bijna een exacte, maar jongere kopie is van The Silence of the Lambs, in plaats van een gevalletje ‘voor de fans van’.
Emma lijkt op Clarice, een slimme, jonge FBI-agente die veel gaat hardlopen en wordt gevraagd met wijze seriemoordenaar Gutmansson te gaan praten, die haar enorm intrigrerend vindt. Zij geeft hem informatie over haarzelf in ruil voor zijn informatie over de beul, ofwel de seriemoordenaar die op dat moment actief is (de beul, Buffulo Bill, hmmm). Dit maakt het geheel weinig origineel en de gelijkenissen zijn bijna irritant te noemen. Desondanks heb ik me vermaakt met deze thriller en is het absoluut geen slecht boek. Mijn advies is dan ook om hem zeker te lezen als je een fan bent van spannende (seriemoordenaar) thrillers, maar Mindhunter en the Silence of the Lambs niet hebt gezien of gelezen.

Waardering: 3 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: