Een prachtige adaptatie van Sneeuwwitje

Vergif van Jennifer Donnelly
Vertaald door: Sandra van de Ven
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Fontein
Prijs: 18,99

Vorig jaar heb ik enorm genoten van Stiefzus, een hervertelling van het sprookje Assepoester door Jennifer Donnelly. Toen uitgeverij de Fontein me vroeg of ik ook Vergif wilde lezen, een hervertelling van Sneeuwwitje, twijfelde ik dus geen moment. Kon het tippen aan één van mijn favoriete boeken van 2020?

De knappe Sophie, met rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, staat op het punt de troon over te nemen. Haar stiefmoeder heeft echter andere plannen. Volgens haar is Sophie te lief en te aardig om te regeren, en Sophie gelooft haar. Wanneer een jager de opdracht krijgt om Sophie te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Met de hulp van zeven mysterieuze vreemden besluit Sophie terug te winnen wat haar toebehoort.

Vergif begint eigenlijk bijna op het einde en wordt meteen verteld vanuit het perspectief van de jager, die het hart van Sophie naar de koningin brengt, maar maakt al snel sprongen in het verhaal, waarbij er soms ook stukken vanuit Sophie worden verteld. Het is enorm interessant, want je kunt geen grotere fantasy-twist op het originele sprookje verzinnen. Inclusief creepy randje.

‘Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie brengt mij ten val in dit land?’

De schrijfstijl van Donnelly is heerlijk leesbaar met korte zinnen, veel actie en dialoog, maar heeft hier en daar ook iets poëtisch, wanneer er wordt gesproken over fenomenen als Angst, Pijn en Dood. Ook de personages zijn uiterst interessant en erg goed uitgewerkt: Van de rare grafrover tot de slechte koningin hebben ze allemaal diepgang.

‘Gif kan uit het lichaam worden gezogen, maar giftige woorden nestelen zich diep in ons hart, waar geen antigif ze kan bereiken.’

Eigenlijk heb ik niets slechts over dit boek te zeggen. Vergif leest heerlijk weg, heeft diepgaande en interessante personages en prachtige passages die je zo op een kussentje zou kunnen borduren. Het is een hele originele kijk op het oude sprookje, maar zeker niet minder mooi.

Waardering: 4.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: