Vechtscènes, intrige en gespleten persoonlijkheden

De IJzerraaf (Evenfall #1) van Julie Kagawa
Vertaald door: Karin de Haas
Genre: YA-fantasy
Uitgever: Harpercollins
Prijs: 19,99

Julie Kagawa is niet weg te denken uit de YA-wereld. Je kunt haar o.a. kennen van de Iron Fey serie, die enorm populair is. Ze komt nu met een spin-off van deze populaire serie, namelijk de Evenfall serie, die draait om Puck, ofwel Robin Goodfellow. Ik vroeg me af of ik dit boek überhaupt kon lezen, aangezien ik nooit de Iron Fey serie heb gelezen, maar de uitgever verzekerde mij ervan dat dat kon. En ik zal je alvast iets verklappen als je zelf ook twijfelt, want het is inderdaad helemaal op zichzelf te lezen!

Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtdroom. Er doen de wildste verhalen over hem de ronde, maar in De IJzerraaf vertelt hij eindelijk zijn eigen verhaal.
Er is iets gaande in Nevernever. Puck hoort de geruchten voor het eerst op de goblinmarkt, waar een oude vriend zijn hulp inroept. Wanneer hij erachter komt wat er door de onverschilligheid van de mensen ten opzichte van de natuur is wakker gemaakt, weet hij dat hij onmiddellijk in actie moet komen. Samen met oude en nieuwe vrienden neemt hij het op tegen een vijand die zo machtig is, dat die al het leven in de sterfelijke én onsterfelijke wereld bedreigt…

De IJzerraaf gaat dus over Puck, ofwel zijn alter ego Robin Goodfellow. Vrijwel in het begin van het verhaal gaat hij een gevecht aan met een slechte entiteit, waardoor zijn slechte alter ego, Robin Goodfellow, meer op de voorgrond speelt. Dat maakt Puck, die eigenlijk een echte grappenmaker is, een interessant personage. In zich woedt zich een interne strijd met tegenstrijdige belangen en gedachten, waarbij hij aan de ene kant zijn vriend Ash wil vermoorden, en wil knuffelen. Dit maakt dat je Puck wilt doorgronden en door wilt blijven lezen.

Laat je door de bovenstaand alinea niet van de wijs brengen, want het boek bestaat voornamelijk uit fantasierijke vechtscènes. Van bloederig tot overweldigend, Puck gaat geen strijd uit de weg. Het feit dat hij zich goed weet te redden met messen, maar ook een fae is met magie en kan veranderen in raven, maken de scènes leuker om te lezen. Je moet er echter wel op voorbereid zijn: Het verhaal draait minder om dialogen, en meer om actie.

Er komt ook een vleugje romantiek voor in het boek. Voor sommigen zal dit wellicht essentieel zijn, maar voor mij voelde het een beetje geforceerd. Het paste niet helemaal in het verhaal van Puck, de arrogante grappenmaker die vooral gefocust is op problemen veroorzaken. Een minpuntje dus voor mij, naast dat ik het verhaal op sommige vlakken een beetje kinderachtig vond.

Concluderend is de IJzerraaf een gaaf eerste deel van een YA-fantasy serie (een spin-off van de Iron Fey serie) met een hoop actiescènes, een prachtige struggle binnen het hoofdpersonage, maar dat ook een beetje kinderachtig is, met een overbodige romance die me van mijn stuk bracht. Gemixte gevoelens, dus, maar met een cliffhanger die me wel heel nieuwsgierig maakt naar het volgende deel.

Waardering: 3.5 uit 5.

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken om het boek te kopen op Bol.com en hier op Bazarow. Je betaalt niets extra, maar ik krijg wel een kleine commissie wanneer je dit doet. Je kunt hem natuurlijk ook bij je lokale boekhandel halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: