De kunst van vriendschap, brouwen en leven

Alle Tijd van Ronald Giphart
Genre: Literatuur
Uitgever: De Bezige Bij
Prijs: – (luisterboek van de online bibliotheek)

Het is jullie vast niet ontgaan dat ik geen enorme fan ben van literaire romans. Waarom? Ik denk dat het iets te maken heeft met de middelbare school, waar ze die dingen door mijn strot duwden. Zonde eigenlijk, want het zijn prachtige boeken en degene die ik wél las, vond ik prachtig, zoals Twee Vrouwen, De Engelenmaker, en Tirza. Maar goed. Sinds De Avond is Ongemak heb ik geen literatuur meer opgepakt, tot ik Alle Tijd tegenkwam als luisterboek in de online bibliotheek, ingesproken door niemand minder dan Ronald Giphart himself! En jongens, het is een aanrader hoor…

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Ze raakten verslaafd aan het goede leven en de saamhorigheid. Ze wisten niet hoe of wat, maar wel dat er iedere dag iets memorabels zou gebeuren. Toen de zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven.

Alle Tijd gaat over een aantal vrienden (Mike, Goeroe, Cola, Jonas, Luciën en Berend), zes vrienden die samen een bedrijf beginnen. Het boek maakt sprongen in de tijd, van hun studententijd waarin ze hun brouwerij opzetten naar het heden in 2019, waarin ze terugblikken voor ze de brouwerij officieel verkopen, maar ook naar stukken daarvoor zoals de val van de Berlijnse muur waar ze bij zijn geweest en alle andere ups en downs van de groep. Het geweldige aan het luisterboek is dat Ronald het zelf voorleest, met stemmetjes en klemtonen van dien, en het boek vertelt wordt vanuit ‘we’. Hierdoor lijkt het echt alsof je één van de groep met vrienden bent en het gehele verhaal mee beleefd.

Zoals ik al zei ben ik geen enorme fan van literatuur, maar dit is zo’n puur verhaal, zo leuk verteld, zo mooi geschreven, dat ik het wel een plekje moet geven op mijn blog. Verwacht geen gekke plotwendingen, want Alle Tijd is echt een soort nieuw niveau coming-of-age-roman waarbij je de mannen volgt door de jaren heen. Met een lach en een traan, zowel perfect voor de doorgewinterde literatuurliefhebber als de middelbare schooljongens die een boek moeten lezen voor hun lijst. Ik raad dus (als het nog niet duidelijk was) vooral aan het luisterboek te lenen, want die is geweldig.

Waardering: 4 uit 5.

Ik heb dit boek geleend bij de online bibliotheek, geen bol.com linkje dus deze keer, maar een oproep om lid te worden van de bibliotheek! Leen e-books, luisterboeken en echte boeken voor een klein prijsje per jaar. Echt jongens, de bieb is niet meer zo stoffig als ooit. Of koop Alle Tijd bij je lokale boekhandel. #supportyourlocals!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: