Recensie: Wat de zee vertelt van Julia Drake

Wat de zee vertelt door Julia Drake
Genre: Young Adult
Uitgever: Moon Uitgevers
Prijs: 21,99
Waardering:

‘Wat de zee vertelt’ is een YA-contemporary die gaat over Violet, een tienermeisje dat, wanneer haar broertje een zelfmoordpoging doet, door haar ouders naar het dorpje Lyric wordt gestuurd om tijdelijk bij haar oom te wonen. Daar probeert ze een deel van de geschiedenis letterlijk en figuurlijk naar boven te halen.

De schrijfstijl van ‘Wat de zee vertelt’ is erg origineel. Het verhaal wordt geschreven vanuit Violet, maar heeft ook een aantal passages waarin ze brieven schrijft of wanneer er een aparte, alwetende verteller is. Zo heet Violet soms ‘Fun’ om haar eerdere persoonlijkheid aan te duiden, of ‘De Dochter’ wanneer het gaat over een terugblik naar een familiegebeurtenis. Ook wordt het verhaal soms afgewisseld door telefoon- en chaotische groepsgesprekken, wat het geheel heel dynamisch maakt.

‘De Zoon neemt schuldbewust een hap tomaat en begint te kokhalzen. De Dochter fantaseert ondertussen over een vluggertje met de ober op het toilet. De Ouders houden vol.’

De thema’s die in het boek voorkomen zijn prachtig, goed uitgedacht en spreken de lezers van het boek (voornamelijk jongeren) aan. Zo speelt drugsverslaving een rol, maar ook het worstelen met je seksualiteit, uiterlijk, vriendschap en depressie. Ook is het niet het standaard jongen-en-meisje liefdesverhaal, maar staat de relatie tussen Violet en Sam (broertje) centraal in het verhaal, en dat terwijl hij voor tweederde van het boek niet eens voorkomt.

‘Onze bonte bemanning bestond uit twee jeugdvrienden, twee geliefden, twee muzikale soulmates, een broer en zus, een amateur-helderziende, en een beste vriendin.’

Wanneer je een spannend verhaal verwacht met een hoop actie, zit je met ‘Wat de zee vertelt’ wellicht verkeerd. Het draait meer om de karakterontwikkeling van hoofdpersonage Violet, en deze is perfect uitgedacht en komt prachtig naar voren. ‘Wat de zee vertelt’ is daarmee een prachtige contemporary over vriendschap, liefde en het uitvinden wie je bent.

Heb jij dit boek gelezen, en wat vond je ervan?

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je hier klikken. Je betaalt niets extra, maar ik verdien wel een kleine commissie wanneer je dit doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: