Recensie: After Dark van Juultje van den Nieuwenhof

After Dark door Juultje van den Nieuwenhof
Genre: Young Adult
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: 15,99
Waardering:

Juultje van den Nieuwenhof (bekend van haar andere YA-thrillers Delete, Disconnect en Check-out) komt met een nieuwe YA-thriller over een gevaarlijk spel onder een groep jongeren: After Dark.

After Dark gaat over Paula, die haar beste vrienden Camiel, Abel, Saskia, Nina en Roos uitnodigt in een huisje van haar stiefvader voor een logeerpartijtje ter ere van Saskia’s verjaardag. Camiel verzint een spel waarbij ze allemaal hun inkomende berichten hardop moeten voorlezen. Dit loopt uit de hand, en de avond verloopt anders dan verwacht…

Door het eigenaardige kunstenaarshuisje waarin de tieners verblijven, wordt er meteen een spookachtig sfeertje neergezet. Dit sfeertje blijft gedurende het verloop van het verhaal aanwezig, maar de spanning bouwt zich op, en komt tot een hoogtepunt op het einde. Saskia komt namelijk niet opdagen op haar eigen feestje en Paula maakt zich steeds meer zorgen, tot ze het echt niet meer kan houden en op zoek gaat, waar zich een explosief einde ontknoopt.

Het is niet moeilijk je te verplaatsen in de leefwereld van de groep jongeren, door de whatsapp-gesprekken, de uitspraken die zij doen en de problemen waar ze mee worstelen kun je perfect met hen meeleven. Origineel genoeg is het normaal de hoofdpersoon van het verhaal (in dit geval Paula) die ergens mee kampt, maar slaat van den Nieuwenhof een nieuwe weg in door het hoofdpersonage vrij en rationeel en vrij van problemen te maken, waar de rest van haar vrienden wél een geheim met zich meedraagt.

‘Vrij gênant als je moeder gaat daten op een zaterdagavond en jijzelf in je eentje op de bank zit, omdat je net besodemieterd bent door je so called boyfriend.’

De schrijfstijl is dan ook vrij makkelijk en mede door het feit dat het boek niet al te veel pagina’s heeft, heb je er slechts een griezelig avondje voor nodig om het boek uit te lezen. Tevens wordt het verhaal afgewisseld met spannende passages uit boeken en series, die het geheel nog sfeervoller maken.

‘If I show you then I know you
won’t tell what I said.
‘Cause two can’t keep a secret
if one of them is dead’

Hoewel het even wachten is op de sterke plottwist en er wat losse eindjes zijn, bouwt de spanning in After Dark zich toch op een evenredige manier op en is het gehele verhaal eng en apart, op een goede manier. Een waardige YA-thriller, die wellicht niet iedereen ’s nachts in bed moet gaan lezen. Nachtmerries zijn namelijk gegarandeerd.

Heb jij dit boek al gelezen, of ben je dat van plan?

Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Mocht je het ook willen kopen, kun je klikken op deze link: After Dark. Je betaalt niets extra, maar ik verdien wel een kleine commissie wanneer je dit doet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: