5 x mijn favoriete boeken van 2019!

Ik heb bijna mijn reading challenge bijna gehaald, dus ik kan wel zeggen dat ik ongeveer 100 boeken heb gelezen dit jaar. Het was dan ook niet gemakkelijk er zomaar 5 boeken uit te kiezen om hier uit te lichten, maar met een hoop bloed, zweet en tranen is het me gelukt. Ik hoop dat je er inspiratie uit kunt halen en dat je ze misschien ooit een kans geeft!

A Curse So Dark and Lonely – Brigid Kemmerer

A Curse so Dark and Lonely (nog niet vertaald) is een epische fantasy-YA dat een hertelling is van Belle en het Beest. Het hoofdpersonage (Harper) is een absolute badass die niet over zich heen laat lopen, maar de andere karakters (Rhen en Grey) zijn ook geweldig uitgediept.

Naast het feit dat het fantastisch geschreven is (de worldbuilding is fantastisch en toch niet té uitgebreid, want de plot is interessant genoeg) is de spanningsopbouw top en de cliffhanger geweldig. Ik kan niet wachten op het tweede deel (die al uit is, maar deze meid heeft geen geld).

Het Meisjesmanifest – Carlie van Tongeren

Het Meisjesmanifest was voor mij een soort Allesbehalve Oké van Laura Steven (heb je die nog niet gelezen, wat ben je dan aan het doen met je leven?!) á la 2019. Het is gebaseerd op het verhaal van Milou, een meisje dat je misschien kent, omdat haar video een tijdje geleden viral ging. Ze werd geslutshamed door een paar jongens in een dispuut en besloot actie te ondernemen. Girl Power!

Van Tongeren schreef een fictieve YA over Tess (wiens personage op Milou gebaseerd is) en haar twee vrienden Sara en Kati. Alledrie worstelen zij met hun eigen onzekerheden en problemen, maar ze zijn er ondanks alles altijd voor elkaar.
Elk perspectief is interessant en behandelt verschillende belangrijke kwesties, zoals worstelen met je identiteit, gewicht, familie en liefde. Maar het beste is dat het verhaal belangrijke boodschappen meegeeft: Dat een meisje met haar lichaam kan doen wat ze wil, en dat het niet oké is dat een jongen ‘cool’ is doordat hij met veel meiden naar bed gaat, maar een meisje ‘slet’ wordt genoemd.

Een echte eye-opener voor elke jongen en elk meisje!

Horen, Zien, Zwijgen (The Fourth Monkey) – J.D. Barker

Horen, Zien, Zwijgen gaat over een moordenaar die al vijf jaar de inwoners van Chicago terroriseert en altijd op dezelfde manier opereert: Hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren en achtereenvolgend een oor, een oog en een tong achter te laten, waarna hij het lichaam dumpt.

Het is een thriller die pas net is vertaald, maar nu al enorm bekend is in Nederland. Het is, in tegenstelling tot Bloedspoor, geen psychologische, maar een echte seriemoordenaar-thriller à la The Silence of the Lambs.

Continu zit je in spanning en ben je aan het nadenken: Wie doet het en waarom? Wie is er onschuldig? Het leest ook nog eens heerlijk door omdat het niet zoveel bladzijden heeft, dus ik raad dit boek 100% aan voor de (eventueel beginnende) thrillerliefhebbers.

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft – Rebecca Stern & Grant Faulkner

Dit boek was zó leerzaam en motiverend, op een humoristische en heerlijke manier. Naast een hoop tips en tricks voor beginnende schrijvers worden opdrachten en peptalks afgewisseld met passages van bekende schrijvers, zoals Jason Reynolds en John Green.  

‘Alles wat je ziet, aanraakt, hoort, proeft en ruikt, is een verhaal.’  

Het gehele boek is verhalend geschreven, afgewisseld met de eerdergenoemde peptalks, opdrachten en pagina’s om je eventuele aantekeningen op kwijt te kunnen. Het boek bestaat volgens de auteurs net als een schrijfproces uit vier delen: de voorbereiding, de start, het schrijven zelf en wat je kunt doen na het schrijven.  

De gedachten van een ongemotiveerde, beginnende schrijver worden perfect onder woorden gebracht, waardoor je je als lezer al snel aangesproken voelt. Het boek is dan ook voornamelijk interessant als je écht wilt gaan schrijven en, zoals het de auteurs het noemen, ‘staat de wachten op de regen’. Ofwel; een bak inspiratie die uit de lucht komt vallen (me).

Hou me vast zoals ik was – Gaby Rasters

Gaby Rasters raakte mij diep met dit boek, gebasseerd op het waargebeurde verhaal van haar vriendin Margriet. Ik huil niet snel, maar heb op het einde van dit verhaal wel wat tissues versleten.

Bij Margriet, in het boek Jasmijn genoemd, wordt op 32-jarige leeftijd kanker geconstateerd, wanneer ze in de bloei van haar leven is. Het komt binnen als een schok, maar vol goede moed en met steun van haar familie en vriendinnen gaat ze de chemo in. Ondanks de vermoeidheid, haaruitval en operatie ‘verslaat’ haar lichaam de kanker en kan Jasmijn door met haar leven, maar een aantal jaar later wordt ze opnieuw ziek.

Dit boek was een echte eye-opener waarbij zelfs de stoerste kwajongens een traantje weg zouden pinken. De personages voelen echt, de emoties zijn rauw en het verhaal is zowel hartverscheurend als hartverwarmend. Petje af voor Gaby, die het verhaal van haar collega en vriendin zo prachtig onder woorden heeft gebracht.

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2019?

6 gedachten over “5 x mijn favoriete boeken van 2019!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: